Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Αγαπημένα Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Πόσο σημαντικός είναι ο υπνος στη ζωή μας – Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και τι γίνεται όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

 

Οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν πως ο υπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεια, την ηρεμία και την ψυχική μας γαλήνη γενικότερα.

Όταν 
δεν κοιμόμαστε τίποτα δεν πάει σωστά.
Ο οργανισμός μας, και ιδιαίτερα ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τον ύπνο.

Μπορεί κάποιοι να μην το έχουν αντιληφθεί, αλλά ο σωστός ύπνος είναι αυτός που συνήθως φταίει όταν δεν μπορούμε να δουλέψουμε, νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι, εκνευρισμένοι, και γενικότερα όταν δεν νιώθουμε καλά και δεν μπορούμε να αποδώσουμε σχεδόν σε τίποτα όπως θα θέλαμε.   




Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι υποχρεώσεις, το άγχος, και οι πιέσεις που δεχόμαστε καθημερινά οδηγούν όλο και σε λιγότερο ύπνο.

Πολλές φορές μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα όταν κοιμόμαστε αρκετά.

Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τον ύπνο λανθασμένο με την τεμπελιά, και είναι περήφανοι για τις ελάχιστες ώρες ύπνου τους.

Αυτοί συνήθως είναι και οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι, εκείνοι που αποτυγχάνουν συχνά, με τις περισσότερες παθήσεις και τις περισσότερες δυσαρμονίες στη ζωή τους.


Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικός ο ύπνος για το σώμα και ιδιαίτερα για τον εγκέφαλό μας;   


Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανανέωση των κυττάρων μας και την γνωστική ανάπτυξη 

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ για να νιώσουμε ξεκούραστοι.


Και θα πρέπει και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν νιώσουμε την ανάγκη, να μπορούν να κοιμηθούμε έστω και για 15-20 λεπτά ή ακόμα και για μια ώρα αν είναι εφικτό, για να γεμίσουμε τις μπαταρίες του οργανισμού μας. Μπορεί να είστε αρκετά απασχολημένοι και να θέλετε να βγείτε και μέχρι αργά το βράδυ, αλλά ιδιαίτερα ο βραδινός ύπνος δεν ανανεώνεται με τίποτα.

Η καλύτερη ώρα είναι στις 11 το βράδυ για να ξεκινήσει ο βραδινός ύπνος.    


Με τον ύπνο ο εγκέφαλος κάνει την δική του επανεκκίνηση

Με έναν ξεκούραστο εγκέφαλο μπορούμε να δούμε τα πάντα αλλιώς.


Μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και να βρίσκουμε πιο έξυπνες λύσεις. Μπορούμε να δούμε τα πάντα από μια διαφορετική σκοπιά, το οποίο είναι σημαντικό για τη δημιουργική σκέψη. 


Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε πως εκείνοι που κοιμούνται σωστά έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τις απαραίτητες συνδέσεις στον εγκέφαλό τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ο ύπνος, επίσης, βελτιώνει την μνήμη, βοηθάει στην πρακτική εφαρμογή, και βελτιώνει την απόδοσή μας σε δύσκολες αποστολές. Βοηθάει
γενικότερανασκεφτόμαστεπιοκαθαρά.   




Σε τι βοηθάει τον εγκέφαλο ο ύπνος;

Ο ύπνος είναι πραγματικά πολύ σημαντικός για τον εγκέφαλο.

Η διαδικασία της ανάπτυξης του εγκεφάλου, γνωστή ως πλαστότητα, αποτελεί την βάση της ικανότητας του εγκεφάλου να ελέγχει τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου την μνήμη και την μάθηση. Η πλαστότητα παρουσιάζεται όταν οι νευρώνες διεγείρονται από τα γεγονότα, τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον. Παρόλα αυτά ο ύπνος και η έλλειψη του ύπνου, τροποποιούν την έκφραση πολλών γονιδίων και γονιδιακών προϊόντων, που μπορεί να είναι σημαντική για την πλαστότητα των συνάψεων.

Επιπλέον, ορισμένες μορφές μακροπρόθεσμης ενδυνάμωσης από τον σωστό ύπνο συνδέουν τη νευρωνική διαδικασία με τη θέσπιση της μάθησης και της μνήμης.

Όλο αυτό μπορεί να προκληθεί εύκολα με τον ύπνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συναπτικές συνδέσεις μπορούν να ενδυναμωθούν ενώ κοιμόμαστε.   


Θα πρέπει να δεσμευτούμε 

Θα πρέπει να οργανωθούμε και να ακολουθούμε το πλάνο ύπνου που έχουμε βάλει.


Να μην κανονίζουμε πολύ συχνά να βγαίνουμε αργά το βράδυ ή δεχόμαστε μέχρι αργά κόσμο στο σπίτι. Ότι κι αν γίνει θα πρέπει να φροντίσουμε να κοιμόμαστε αυτές τις 7-8 ώρες το βράδυ.

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Και σωστή υγεία και όλες τις άλλες δραστηριότητες μαζί. Κάτι θα πρέπει να αφαιρέσουμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα. Αν έχετε κανονίζει κάτι που περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, μην κανονίσετε παράλληλα και κάτι για αργά το βράδυ, και το αντίθετο.


Μέσα σας γνωρίζετε πραγματικά αν χρειάζεστε περισσότερο ύπνο ή όχι

Πόσο εύκολα σας παίρνει ο ύπνος όταν δεν βρίσκεστε στο κρεβάτι σας;

Μήπως είστε από εκείνους/ες που όταν πιάσετε ένα βιβλίο στα χέρια σας, ή όταν κάνετε διαλογισμό, ή όταν απλά ηρεμήσετε σε έναν καναπέ, σας παίρνει ο ύπνος δίχως να το καταλάβετε; Μήπως ο οργανισμός σας, σας λέει απλά πως χρειάζεστε περισσότερο ύπνο;


Πόσες πραγματικά χρειαζόμαστε: 



- Νεογέννητα (0-3 μηνών): 14-17 
ώρες

- Μωρά (4-11 μηνών): 12-15 
ώρες

- Παιδιά (1-2 ετών): 11-14 ώρες

- Παιδιά (3-5 ετών): 10-13 ώρες

- Παιδιά που πηγαίνουν σχολείο (6-13 ετών): 9-11 ώρες

- Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες

- Νεαροί ενήληκες (18-25 ετών): 7-9 ώρες

- Ε
νήληκες (26-64 ετών): 7-9 ώρες

- Υπερήλικες (65 και άνω ετών) 7-8 ώρες



Αφήστε στην άκρη τα στερεότυπα πως ο πολύς ύπνος σας χαζεύει, ή ότι σας κάνει τεμπέληδες, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος και ακούστε αυτό που σας λέει ο εγκέφαλος, το σώμα και ο οργανισμός σας. Χρειάζεστε ύπνο για να κάνει επανεκκίνηση ο εγκέφαλός σας.

Βάλτε ένα πρόγραμμα ύπνου και θα δείτε πως μπορεί να αλλάξει όλη σας η ζωή προς το καλύτερο.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μας προσθέτουν κιλά και μας κάνουν να παχαίνουμε ενώ παράλληλα κάνουν κακό στην υγεια μας; Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα, οι νέες έρευνες το αποδεικνύουν

Υπέροχες ιδέες τατουαζ για ανδρες

Το εμφυτο πάθος των γυναικών για τα μικρά τσαντακια που είναι στη μοδα και με τι ντύσιμο ταιριάζουν

Βουδιστικός Διαλογισμος: Τι είναι, τι σημαίνει και πώς μπορεί να μας βοηθήσει γενικότερα ακόμα κι αν δεν είμαστε βουδιστες

Πώς να παραμείνετε σε φόρμα με το Πιλατες ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία– Πόσο ασφαλές είναι και πού μας κάνει καλό

Διαλογισμος Γιογκα  - Η Παράδοση των Ιμαλάϊων – Τι σημαίνει, πως γίνεται και πως μπορεί να μας βοηθήσει

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω